ponedeljek, 24. junij 2013

Ključavnično vrtnarstvo aka Keyhole gardening

Bravec!
Za izjemno suhe pokrajine primerno, npr. slovenska Suha krajina. Ne, saj ne, to je šala. Govorim za resnično suhe predele sveta.

Tekst z izjemno lepo slikico

2 komentarja:

  1. Spodaj pa udi v slovenščini:

    V času suše , Texas ima veliko skupnega z južne Afrike. Sončen toplote , lahko tanke plasti vrhnje in izmuzljivo padavin , da za brutalni poleti, ko vrtnarjenje ni zatiste s slabim srcem . Zadnje Texas sušanajhujša na zapis , inNational Weather Service opozarja, da jedolgoročna napoved še vedno suha.
    Tako da je nič manj neverjetno , da je bilaskupnost Clifton v Bosque County preoblikovala v oazo v tem vrtnarsko puščavi s pomočjo kreativnega krajinskega arhitekta Deb TOLMAN . Naslanja na svojih 30 let izkušenj na področju krajinskega oblikovanja , doktorski študij na področju okoljske znanosti in raziskav o strategijah za afriške preživetja , je Tolman združil z lokalnim ranču lastniki Jim in Mary Lou Starnater za odklepanje skrivnosti trajnostnega vrtnarjenja .
    Strasno znana kot " Dr Deb, " Tolman živi " en blok off omrežje. "Živi na ranču StarHavenStarnaters " v 10 -po- 10 -foot pretvori ovsenimi smeti, Tolman ima dostop do elektrike iz Združenih Cooperative storitvah , ki služi na ranču , vendar pa uporablja nobene druge javne službe . Vzgaja svojo lastno hrano , tudi v vročem in suhem - kuharji v prostem pečici , in vsak mesec gosti trajnostna delavnice o temah zbiranje deževnice za njeno najbolj priljubljenih razred ključavnice vrtnarjenje.
    Spoznanja iz Afrike
    Ključanica vrt jekončno postavljeno postelja korito . Pogosto je zgrajen v obliki kroga, merjenje približno 6 metrov v premeru , ki stoji do pasu in je nazobčana kot pita z rezino odrezati . Luknja v sredini ima kompostiranje košaro , ki navlaži in neguje zemljo . Vrt, ki je od zgoraj videti kot ključavnico , lahko zgrajena iz recikliranih materialov in potrebuje manj vode kot običajni vrtu.
    " Deluje tudi v krajih, daleč bolj suhih kot smo tu na robu Hill Country ," pravi Tolman , ki je odkril tehniko, pred petimi leti. Trajnosten način vrtnarjenje je razvila organizacija za humanitarno pomoč v južni Afriki, kjer primanjkuje sredstev inpodnebne neprizanesljiva . Tam lahko tri gumbnično vrtovi nahraniti družino 10. celo leto , poroča BBC .
    V svojem območju North Central Texas, je Tolman dodano twist na ključavnico vrtov , ki postelj skoraj v celoti komposta . Nekatere od tal je sestavljena iz recikliranih časopisov, knjig telefonskih in kartona , katere pravi, dodaja ogljik, dušik in zrak na zemlji. V TOLMAN vrtu , karton , je zlato, in kaj kupuje , je neprecenljivo .
    " Nimate porabiti 400 $ na mesec špecerijo , ko lahko rastejo zdrave pridelke doma, " pravi. " V poletnem času , sem rasla Malabar špinačo , ki ljubi toploto . Blitva se dogaja vse leto . Morem jesti moči prigrizek francoskih stročjega fižola pravico off vinske trte . "Njen letina tudi korenje , ohrovt , paradižnik, jagode in več , tekmovanjem Texas kmetov trgov. " Jem vse leto od teh vrtov ," pravi Tolman .
    Texas Krožna Gardens

    OdgovoriIzbriši
  2. Tolman je delitev te ideje s skupnostjo in Clifton ima zdaj približno 60 laparoskopsko vrtove .
    " Moj prvi gumbnično vrt tukaj v Clifton bil na Ace Hardware , " pravi Tolman , ki opisuje demonstracijski vrt s trgovino strojne opreme vzdrževana . " Uporabili smo avtohtone kamna in gline za izgradnjo zidov in reciklirani papir in gnoja , da bi zemljo . V samo štirih tednih , je bilo 129 knjig telefon ni več vidnih in polSmetišče obremenitev lepenke od Ace Hardware je postala zemlja . "
    Jim Starnater je pomagal zgraditi tri skupnosti laparoskopsko vrtove v Clifton in je zgradil več na svojem ranču . Bil je skeptičen , ko je prvič udeležil enega izmed delavnic TOLMAN in videl fotografije lepo produktivno postavljeno dno vrtu zgrajena na skupnega prijatelja premoženja. "Mislil sem, da je vrt stara več let , " pravi. "Ampak to je bilo zasajenih le sedem mesecev prej. Ne boš , da začnete karkoli drugega v Bosque County , ki raste tako. "
    MedtemKljučanica omogoča enostaven dostop do kompostiranje košarice v centru, skoraj vse postavljeno posteljo približno 6 metrov v premeru bo delovala. "Lahko prilagoditi koncept , da karkoli imate na voljo , " pravi Starnater . "Mi smo eksperimentirali z različnimi stvarmi , od starih , uhajanje vode govedo korita za traktor in tovornih pnevmatik . Osebno nisem v " precej . " Jaz sem v funkcijo in učinkovitostjo. Zanima me , kako se izdela največja količina hranljivih , ekološko pridelane hrane v najmanj znesek prostora z manjšo količino vode. "
    Tolman , ki cenijo tako obliko in funkcijo , je delal z Starnater obrniti staro smučarsko barko in kad v vrtovih poleg svojih tradicionalnih kamnitih modelov.
    suša Hardy
    Clifton rezident Rosa Peitz izpolnjeni TOLMAN skozi Clifton Garden Club. " Nikoli nisem slišal za laparoskopske vrtov pred dr Deb delavnice ," pravi Peitz , "ampak mi je všeč ideja o vrtu, kjer nisem imel , da ukrivijo in da bi uporabil samo galono ali dva vode vsak dan ".
    Tolman je predlagal uporabo skale in storž,mešanice gline in slame , vendar Peitz ni imel niti. Namesto , ona in njen sin uporablja razbiti betona iz projekta hiše preoblikovanja , ga mortaring s cementom ustvariti okvir za njeno zdaj že uspešno vrtu. " Letos je dobil osem ali devet različnih vrst paprike , ki rastejo v njej, in da bomo lahko pospravili več tisoč paprike ," pravi Peitz . " V času suše, ko so skoraj vsi obupal na svojih vrtovih , sogumbnično vrtovi uspešno . "
    TOLMAN in Starnater vrtovi tudi še naprej proizvajal med 2011 suši , čeprav je bilo potrebno dodatno vodo in oskrbo . " Če greš skozi Texas poleti z več kot 60 dni, več kot 100 stopinj , nič ne dogaja , da raste , če ga ne vodi, " pravi Starnater . "Vendar smo se kapljično namakanje in debelo plastjo zastirke , kar zmanjša količino vode za približno 30 odstotkov potrebne . Ustvarili smo tudi dežniki zasenčiti rastline in zmanjšamo ogenj in izpostavljenosti soncu za približno 60 odstotkov. , Ki naredi veliko razliko. "
    Ker Ključanica vrtovi lahko tako vremesuša in narediti velik ugriz iz trgovine zakona, oni sodobrodošli darilo od Afričanov Texans za Bogat sezon , ki prihajajo.
    --------------------G. Elaine Acker jesvobodni pisatelj in občasni blogger, ki deli svoj ​​čas med Teksasu in Novi Mehiki .
    Obiščite spletno stran DEB TOLMAN se za več informacij o ključavnico vrtnarjenje.

    OdgovoriIzbriši